پابند الکترونیکی چیست و شرایط دریافت آن به چه صورت است ؟چگونه متهم یا زندانی به جای زندان میتواند خارج از زندان یا خانه بماند؟
پابند الکترونیکی در قانون
مطابق ماده ۶۲ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲؛
در جرائم تعزیزی از درجه پنج تا درجه هشت ، دادگاه میتواند در صورت وجود شرایط مقرر در تعویق مراقبتی ، محکوم به حبس را با رضایت وی در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سامانه ( سیستم ) های الکترونیکی یا همان پابند الکترونیکی قرار دهد .
- تبصره ۱-دادگاه در صورت لزوم میتواند محکوم را تابع تدابیر نظارتی یا دستورهای ذکر شده در تعویق مراقبتی قرار دهد.
- تبصره ۲ [الحاقی۱۳۹۹/۲/۲۳]- مقررات این ماده در مورد حبس های تعزیزی درجه دو ، درجه سه و درجه چهار نیز پس از گذراندن یک چهارم مجازات حبس قابل اعمال است.
- تبصره ۳[ الحاقی۱۳۹۹/۲/۲۳]- قوه قضائیه میتواند برای اجرای تدابیر نظارتی موضوع این ماده یا سایر مقرراتی که به موجب آن متهم یا محکوم تحت نظارت الکترونیکی قرار میگیرد، با نظارت سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کند.آیین نامه اجرایی این تبصره توسط معاونت حقوقی قوه قضائیه با همکاری مرکز آمار و فناوری و سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور تهیه میشود و به تصویب رئیس قوه قضائیه می رسد.
درخواست پابند الکترونیکی
شخص محکوم که حکم او صادر شده و در حال تحمل حبس در زندان بسر میبرد در صورت دارا بودن شرایط لازم میتواند برای الباقی دوران محکومیت به مددکاران زندان درخواست بهره مندی و استفاده از پابند الکترونیکی بدهد تا خارج از محیط زندان بتواند در محدوده مشخص شده تحت مراقبتهای الکترونیکی قرار بگیرد. و افرادی که هنوز به ندامتگاه(زندان) معرفی نشده اند میتوانند همین درخواست را به اجرای احکام ارائه دهند.
مراحل گرفتن پابند الکترونیکی
مراحل گرفتن پابند الکترونیکی
- الف) اخذ وثیقه یا سند ششدانگ ملکی برای اجرای تعهد مربوط به آن و اینکه اگر آسیبی به دستگاه الکترونیکی ( دستبند یا پابند) وارد بشود،بتوان از محل وثیقه ان خسارت را جبران کرد.
- ب)ارائه اموزش لازم به متهم یا محکوم به جهت کاربرد صحیح و اخذ تعهد مبنی بر رعایت ضوابط و مقررات استفاده صحیح از آن.
- پ) نصب و راه اندازی تجهیزات
- ت) دریافت هزینه استفاده از تجهیزات الکترونیک که مطابق تعرفه و قانون از محکوم اخذ میشود که میتواند بصورت ماهانه یا یکجا پرداخت کند. که تقریبا هزینه اولیه ان حدودا ۲ تا ۳ میلیون تومان و هزینه ماهانه ان حدودا ۳۰۰ هزار تومان میباشد.
ویژگیهای پابند الکترونیکی
*ضد آب بودن ؛از مهمترین ویژگیهای برخی پابند های الکترونیکی دارا بودن قابلیت ضد آب بودن آن است به شکلی که شخص استفاده کننده میتواند به راحتی بدون آنکه از پای خود درآورد به کارهای روزمره مانند استحمام بپردازد.
*قدرت بالای نگهداری شارژ باطری؛ از آنجایی که دستگاه پابند الکترونیک ممکن است مدت زمان زمان طولانی مورد استفاده قرار گیرد و نزد محکوم بماند مسئله نگهداری شارژ آن از اهمیت ویژه ایی برخوردار است به نحوی که بعضا با ۷۲ ساعت شارژ میتوانند ماهها حتی یک سال شارژ نگه دارند و بدون هیچ مشکلی مورد استفاده قرار گیرد.ولی در بعضی موارد هم برخی دستگاهها مانند تلفن همراه میتوانند بصورت روزانه شارژ و استفاده کرد.
*سیستم ردیاب یا جی پی اس ؛ این دستگاهها مجهز به ردیاب یا همان جی پی اس میباشد که بصورت شبانه روزی و ۲۴ ساعته فعال بوده و توسط ماموران امنیتی که به آن دسترسی دارند کنترل میشود
و اگر محکوم به هر دلیلی از محدوده تعیین شده توسط مقام قضایی خارج شود صدای زنگ هشدار دستگاه به محکوم اخطار میدهد تا به موقعیت تعیین شده برگردد و در غیر اینصورت به سرعت مامورین امنیتی مورد پیگرد قضایی قرار داده و دستگیر خواهد شد.
چه کسانی مشمول دریافت آن هستند؟
طبق ماده ۲ قانون آیین نامه اجرایی مراقبتهای الکترونیکی، افرادی که ممکن است حسب تصمیم مرجع ذیصلاح تحت مراقبت و پابند الکترونیکی قرار گیرند شامل مواردی از قبیل:
- ۱- متهمان مشمول بند چ ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری.
- بند چ ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری: التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات.
- ۲-محکومان مشمول ماده ۶۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲
“پیشتر به آن اشاره شد” - ۳-زندانیان تحت نظام نیمه آزادی و شاغل در مراکز حرفه آموزی
- ۴-افرادی که به موجب قانون یا تصمیم مرجع قضایی تحت مراقبت بوده یا از ورود یا خروج از محدوده معینی منع شده اند، از قبیل مراقبتهای مذکور در مواد ۴۲ و ۴۳ قانون مجازات اسلامی
- ۵-سایر موارد پیش بینی شده در قوانین و مقررات می باشد.
ماده ۴۲ قانون مجازات اسلامی
تعویق مراقبتی همراه با تدابیر زیر است:
- الف) حضور به موقعدر زمان و مکان تعیین شده توسط مقام قضایی یا مددکار اجتماعی ناظر
- ب)ارائه اطلاعات و اسناد و مدارک تسهیل کننده نظارت بر اجرای تعهدات محکوم برای مددکار اجتماعی
- پ) اعلام هرگونه تغییر شغل، اقامتگاه یا جا به جایی در مدت کمتر از پانزده روز و ارائه گزارش از آن به مددکار اجتماعی
- ت) کسب اجازه از مقام قضایی به منظور مسافرت به خارج از کشور
تبصره- تدابیر یاد شده میتواند از سوی دادگاه همراه با برخی تدابیر معاضدتی از قبیل مرتکب به نهادهای حمایتی باشد.
ماده ۴۳-در تعویق مراقبتی، دادگاه صادر کننده قرار میتواند با توجه به جرم ارتکابی و خصوصیات مرتکب و شرایط زندگی او به نحوی که در زندگی وی یا خانواده اش اختلال اساسی
و عمده ایجاد نکند مرکتب را به اجرای یک یا چند مورد از دستورهای زیر در مدت تعویق،ملزم نماید:
- الف)حرفه اموزی یا اشتغال به حرفه ای خاص
- ب) اقامت یا عدم اقامت در مکان معین
- پ)درمان بیماری یا ترک اعتیاد
- ت)پرداخت نفقه افراد واجب النفقه
- ث)خودداری از تصدی کلیه یا برخی از وسایل نقلیه موتوری
- ج) خودداری از فعالیت حرفه ای مرتبط با جرم ارتکابی یا استفاده از وسایل موثر آن
- چ) خودداری از ارتباط و معاشرت با شرکاء یا معاونان جرم یا دیگر اشخاص از قبیل بزه دیده به تشخیص دادگاه
- ح) گذراندن دوره یا دوره های خاص آموزش و یادگیری مهارتهای اساسی زندگی یا شرکت در دوره های تربیتی،اخلاقی،مذهبی،تحصیلی یا ورزشی
مشکلات احتمالی که ممکن است برای آن پیش آید !
پابند الکترونیکی یک وسیله با مدار الکترتیکی است به همین دلیل احتمال دارد تا دچار آسیب های مختلفی شود . همچین در بحث نظارت و کنترل نیز ممکن است مشکلاتی به وجود آید که لازم است تدابیر لازم اندیشیده شود .
از جمله این مشکلات میتوان به نقص فنی خود پابند ، قطع شدن سیگنال های ارسالی و دریافتی ، قطع ارتباط بین پایگاه های کنترل و کمبود ظرفیت جهت ثبت موقعیت های مختلف را اشاره کرد .
هزینه پابند چقدر است ؟
پابند الکترونیکی مشمول هزینه خرید اولیه و هزینه نگهداری ماهانه است . هزینه تهیه پابند الکترونیکی در حدود 2 الی 3 میلیون تومان و هزینه های نگهداری آن که به شکل ماهانه است بین 300 تا 400 هزار تومان می باشد .
طبق آیین نامه اجرایی پابند اکترونیک افرادی که به تشخیص سازمان زندان ها توانایی پرداخت تمام یا بخشی از هزینه استفاده از تجهیزات را ندارند ، در حدود اعتبارات و منابع مالی سازمان از پرداخت هزینه معاف می گردند .
درصورت داشتن هرگونه سئوال میتوانید ازطریق بخش نظرات همین مقاله با ما در ارتباط باشید . همچنین درصورت نیاز به اجاره سند و تامین ضمانت نامه های اجارهای میتوانید با گروه مشاورین کارگزاران از طریق پل های ارتباطی ارائه شده داخل سایت در تماس باشید .
صفحه چقدر برای شما مفید بود؟
میانگین امتیاز 0 / 5. شمارش آرا: 0
اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.